Hvad er aortastenose?

[mp_row] [mp_span col="12"]
Aortastenose er forsnævring af aortaklappen, der begrænser klappens evne til at åbne og lukke ordenligt. Det skyldes ofte ”forkalkning” – eller samlinger af kalkaflejringer - på hjerteklappens flige, der er de flapper af væv, der åbner og lukker for at regulere den ensrettede strøm af blod gennem hjerteklappen. Forsnævringerne gør, at blodet ikke bliver iltet tilstrækkeligt, hvilket kan medføre symptomer som svær åndenød og udmattelse. Aortastenose kan også forekomme uden mærkbare symptomer.

 

Aortastenose i tal:

  • Rammer op mod 7 procent af befolkningen over 65 år
  • Rammer op mod 10 procent af befolkningen over 85 år
  • Er den hyppigste hjerteklapsygdom i Europa
  • Ubehandlet aortastenose kan i 50 procent af tilfældene føre til døden inden for to år efter de første symptomer – og kun 20 procent af de sygdomsramte lever efter fem år.

 

Hvordan påvirkes hjertet af aortastenose?

Aortastenose begrænser klappens evne til at åbne og lukke sig helt. Aortastenose kendetegnes af "forkalkning" - eller ophobninger af kalkaflejringer på hjerteklappens flige, der kan åbnes og lukkes for at sikre ensrettet blodgennemstrømning gennem hjerteklappen. Som følge heraf strømmer mindre iltet blod fra lungerne til hjernen og ud i resten af kroppen, hvilket kan medføre symptomer som svær åndenød og ekstrem træthed.

Normal hjerteklap

Forkalket hjerteklap

 

 

 

 

 

Hvordan kan man behandle aortastenose?

Hvis ikke aortastenose behandles, og hjerteklappen udskiftes kan det føre til forværret tilstand. Udskiftning af hjerteklappen kan gøres på to måder: enten ved åben hjertekirurgi (AVR) eller en mindre kirurgisk procedure, hvor en ny hjerteklap indsættes via et tyndt rør i lysken og hovedpulsåren, kaldet TAVI (kateterbaseret hjerteklapimplantation). Sidstnævnte metode er beregnet til personer, der af helbredsmæssige årsager ikke kan få åben hjertekirurgi.

Her kan du læse mere om behandlingsmetoder, og hvordan man foretager en udskiftning af hjerteklap.

 

 

 Radiointerview om aortastenose

Hør radiointerview med patient Jens Kristian Sejer Jakobsen, 86 år, der fortæller, hvordan han fik konstateret aortastenose. Med i interviewet er også overlæge Christian Juhl Terkelsen fra Hjertemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der fortæller om de forskellige behandlingsmuligheder.

[/mp_span] [/mp_row]