Ordliste

Aorta

Hovedpulsåre. Leder blodet ud fra venstre hjertekammer til blodomløbet.

 

Aortaklap

Aortaklappen er én af fire hjerteklapper. Den er placeret mellem venstre hjertekammer og aorta og forhindrer, at blodet strømmer tilbage, når hjertet slapper af efter en sammentrækning.

Aortastenose

Aortastenose er en "forkalkning" - en ophobning af kalkaflejringer på hjerteklappen. Herefter opstår en indsnævring af aortaklappen, som begrænser ​​klappen i at åbne og lukke helt.

Arterie

Blodkar, som fører blodet væk fra hjertet.

 

Ballonkateter

En tynd, bøjelig plastslange, som bliver ført ind i sammensnævrede blodkar. På toppen sidder en ballon, som blæses op ved højt tryk, så snart den er nået frem til det sammensnævrede område.

 

Biologisk hjerteklap

Hjerteklapprotese fra svin eller kvæg.

 

Dyspnø

Et andet begreb for forpustet eller åndenød.

 

Ekkokardiografi

Undersøgelse af hjertet med ultralyd. Denne metode bruges som regel for at påvise hjerteklapfejl.

 

Elektrokardiografi (EKG)

Et EKG viser hjertets elektriske aktivitet. Denne metode gør det muligt at undersøge hjerterytmen. Ved et langtids-EKG bliver hjerterytmen registreret over en periode på 24 timer. Ved et hvile-EKG registreres rytmen i hviletilstand, og ved belastnings-EKG (også kaldet arbejds-EKG) registreres den under fysisk anstrengelse på en ergometercykel.

 

Endokardit

Betændelse i hinden på indersiden af hjertet og hjerteklapperne. Endokardit opstår som regel på grund af en bakteriel infektion.

 

Forkammer

Hjertet består af fire kamre. De to øvre kamre, venstre og højre forkammer, optager blodet, som kommer tilbage fra venerne.

 

Hjertekamre

Hjertet består af fire kamre. De øvre kamre kaldes venstre og højre forkammer. De optager blodet fra venerne. De nedre kamre, venstre og højre ventrikel, pumper blodet ind i arterierne.

 

Hjertekateter

En tynd, bøjelig plastslange, som føres ind i en vene eller en arterie. Sådan kan hjertets funktion og tilstand, hjerteklapperne og koronarkar (koronararterierne) undersøges nærmere.

 

Hjerteklapper

Hjertet har fire klapper: mitralklappen, trikuspidalklappen, aortaklappen og pulmonalklappen (lungeklappen). De spiller en afgørende rolle i hjertekarsystemet ved at sørge for, at blodet strømmer i den rigtige retning ind og ud ad hjertet.

 

Hjerteklapinsufficiens

Hvis poseklappen til en hjerteklap ikke lukkes ordentligt, er hjerteklappen ikke helt tæt. Resultatet er, at blodet strømmer tilbage gennem den.

 

Hjerteklapprotese

Et andet ord for en kunstig hjerteklap, enten den er mekanisk eller biologisk.

 

Hjerte-poseklapper

Hver hjerteklap har to eller tre kraftige lag med væv, som også kaldes for poseklapper. Disse åbnes og lukkes med hvert hjerteslag. Det vil sige omtrent hvert sekund eller over 350 millioner gange om året.

 

Hjertekarsystem

Hjertekarsystemet sørger for, at hver eneste celle i kroppen får de næringsstoffer og den ilt, som de behøver. Det transporterer også stofskifteprodukter ud ad cellerne.

 

Hjerte-lungemaskine

Medicinteknisk apparat som erstatter pumpefunktionen til hjertet og lungene i en begrænset periode under åben hjertekirurgi.

 

Kateterbaseret aortaklap-procedure (også kaldet TAVI)

Minimal invasiv procedure, hvor en aortaklap udskiftes ved hjælp af et kateter. I denne procedure er det ikke nødvendigt, at brystkassen åbnes, hjertet behøves ikke at blive stoppet, og patienten behøves ikke blive koblet til en hjerte-lungemaskine.

 

Kirurgisk hjerteklapudskiftning

Hos de fleste patienter bliver hjerteklappen erstattet ved åben hjertekirurgi. Denne kirurgiske hjerteklap-operation (forkortet til AVR) er blevet brugt i flere årtier. Den er både sikker og effektiv.

 

Koronarkar

Koronarkarrene (koronararterierne) udgør et netværk af tynde blodkar, som tilfører hjertet næringsstoffer og ilt.

 

Koronar angiografi

Røntgenoptagelse, hvor koronarkarrene (koronararterierne) er gjort synlige ved hjælp af kontrastmidler.

 

Koronar hjertesygdom

En anden betegnelse for sygdom i koronarkarrene.

 

Mekanisk hjerteklap

Hjerteklapprotese som der består af en hjerteklap-ring med normalt to klap-forsejlinger af metal eller plast.

 

Minimal invasiv kirurgi

Kirurgisk teknik og instrumenter, der i modsætning til konventionel kirurgi kun kræver ganske små snit i kroppen.

 

Mitralklap

Mitralklappen er én af de fire hjerteklapper. Den sidder mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer, hvor den forhindrer, at blodet strømmer tilbage til hjertet, når det trækker sig sammen. Klappens form ligner en bispehue (mitra).

 

Stetoskopi

Når lægen lytter til hjerte eller lunger med et stetoskop. Kaldes også auskultation.

 

Vener

Blodkar, som fører blod til hjertet.

 

Ventrikel

Et andet begreb for et hjertekammer.