Symptomer

De hyppigste symptomer på aortastenose er, at man har svært ved at trække vejret eller man har smerter i brystet, der gør det vanskeligt at udføre fysisk anstrengende aktivitet. Symptomerne kan også føre til svimmelhed og besvimelse. Men i mange tilfælde oplever personer med aortastenose ingen symptomer og bliver ikke diagnosticeret og behandlet. Når aortastenose ikke bliver behandlet, kan tilstanden udvikle sig og blive livstruende.

Symptomerne på aortastenose kan ligne symptomerne på andre former for hjertesygdomme og lungeproblemer.

Aortastenose er en progressiv sygdom, hvor man ofte tilpasser sig symptomerne og accepterer, at det nedsætter ens aktivitetsniveau. Men ubehandlet aortastenose kan føre til forhøjet blodtryk, hjerteanfald eller pludselig død.

Hvis du bliver diagnosticeret med svær aortastenose, kan du blive tilknyttet et team af hjerteeksperter, et såkaldt ’hjerteteam’. Teamet kan bestå af kardiologer, hjertekirurger, narkoselæger, sygeplejersker og andre specialister.

At blive diagnosticeret

Din læge lytter først på dit hjerte med et stetoskop efter den karakteristiske klikkende mislyd. Mislyden er typisk den første indikation på aortastenose. Efterfølgende kan du blive undersøgt på flere måder:

  • Ekkokardiografi: ultralydsbølger, der anvendes for at få et billede af hjertet og hjerteklappernes funktion og udseende.
  • Hjertekateterisation (angiografi): et meget tyndt rør (kateter) indsættes i det vaskulære system og føres op til hjertet, mens kontrasten injiceres, så man ved hjælp af et røntgenbillede kan se hjertets ilttilførsel og eventuel forkalkning af aortaklappen.
  • Du kan få taget normale røntgenbilleder: Røntgenbilleder af hjertet, lungerne og blodårene.
  • Du kan også få taget et EKG (Elektrokardiografi): En EKG er en undersøgelse, hvor man optager hjertets aktivitet med elektroder.

Hvis du har svær aortastenose, får du tilknyttet et hold af eksperter kaldet et ”hjerteteam”. I dette team indgår kardiologer, hjertekirurger, ekkokardiologer, narkoselæger, sygeplejersker og andre specialister.

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål eller er bekymret for dit helbred, især hvis du oplever nogle af ​​symptomerne på aortastenose som nævnt ovenfor, eller usædvanlige ændringer i dit helbred generelt.

Læs mere her: Hjælp og behandlingsmuligheder ved aortastenose.

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål eller bekymringer om dit helbred, og specielt hvis du oplever symptomer eller ændringer i din generelle helbredstilstand.